söndag 22 april 2012

Andra och sista språkdagen


Efter introduktionen igår blir det en enormt kunskapshändelserik dag. Som vanligt finns en stor variation i utbudet: praktiska hands-on-föreläsningar med klara instruktioner och tips om hur man kan lotsa eleverna mot de hägrande kunskapsmålen, hur man kan didaktifiera en äventyrsseglats till Nordvästpassagen, en rapport med humoristisk esprit om läget inför det stundande franska presidentvalet, otroligt matnyttiga länkförslag, förtydligande om språkens roll i den reformerade skolan och mycket mycket mer; ja vi har fått oss till livs en mängd perspektiv på språk och språkinlärning.
De flesta har nog som jag en eklektisk syn på de pedagogiska tipsen: man tar inte till sig allt helt okritiskt utan plockar upp det som passar bäst för ens egen undervisning och speciella elevgrupper. Vissa föreläsare förespråkar en mycket strukturerad typ av arbetsgång med ständiga beskrivningar av mål och delmål och frekvent koll hur långt varje elev har nått, andra har en mer improvisatorisk approach utan att för den skull glömma bort målen. Allt är värt att ta sig en funderare över och ständigt omvärdera. Det har dessutom blivit enklare att komma ihåg alla idéer och intryck nu när man kan spara allt  i digitala lättillgängliga arkiv. Förr om åren kunde materialet försvinna in i pärmar och glömska …
Förutom alla matnyttiga föreläsningar och workshops ska man inte glömma de viktiga mellansnacksstunderna som spontant uppstår i mellanrummen med diskussioner som rör sig i ytter- och innerkanterna av vår verksamhet. LMS Facebooksida är ett utmärkt forum där vi kan fortsätta detta idé- och erfarenhetsutbye.
Sitter nu på Midlanda flygplats o ch väntar på hemfärd. Tack LMS Ångermanland för mycket välorganiserade och välmatade konferensdagar.
PS: Jag vann tävlingen med latinskt citat (var den enda tävlande ;-) och jag fick vacker bok om Härnösands kulturbyggnader).

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar